Гледай
на живо

Поскъпват и дрехите втора употреба

МОСВ подготвя наредба, която вдига цените с 25 %

Поскъпват и дрехите втора употреба Министерството на околната среда и водите подготвя промени в Закона за отпадъците. Те ще засегнат и ... thumbnail text

Министерството на околната среда и водите подготвя промени в Закона за отпадъците. Те ще засегнат и търговията с дрехи втора употреба. Промените предвиждат 25% ръст на цените на дрехите секънд хенд. Прогнозата е на председателя на Асоциацията на вносителите на дрехи втора употреба Севдалин Спасов. Според него подготвяните нови текстове в Закона позволяват въвеждането на т.нар. "продуктова такса" и за този бранш.. Асоциацията на вносителите на дрехи втора употреба включва 14 от водещите фирми в бранша у нас, който пък осигурява заетост на над 8000 българи.

Дрехите втора употреба заемат сериозен дял в бита на българите. През миналата 2017 г. година у нас от трети страни, извън ЕС, са внесени над 11 хиляди тона дрехи втора употреба за над 22 млн. лв. Основно от САЩ, Швейцария, Канада и Норвегия. Част от този внос продължава пътя си към трети страни - основно към Пакистан, Турция, Бенин, Гвинея и Индия.

Истинската истерия настъпва в магазините е при зареждането на нови стоки. Тогава битката е за всяка една дреха. Често по-упоритите успяват да намерят дрехи от световни марки. Дрехи втора ръка активно вече се предлагат и в интернет. Ако стоките от така наречените, според градския сленг „магазини за висшисти“ поскъпнат, това ще удари по личния бюджет на повечето българи, които са редовни клиенти в тях.