Гледай
на живо

Посланикът на Франция с изявление у нас

Ерик Льобедел за режима на Асад

Доказано е, че използването на химически оръжия в Сирия са дело на режима на Башар Асад, съобщи френският посланик у нас Ерик Льобедел. Той се позовава на разсекретения от Франция доклад, изготвен от спецслужбите. Документът е публикуван на страниците на френското министерство на отбраната, както и на външните работи.

„Това е консолидиран доклад, който изразява мнението на френските разузнавателни служби. Вътре има и политически и военни становища. В доклада има много улики, които съвпадат и, които ни отвеждат към заключението, че няма никакво съмнение, че именно режимът на Асад е извършил химическата атака срещу град Дума”, обясни посланикът.

Ерик Льобедел допълни, че Франция ще продължава да се бори срещу употребата на химическо оръжие в Сирия. Определя въздушните удари на САЩ, Великобритания и Франция като „необходими, целенасочени и напълно законни”. Посланикът заяви, че е имало ясни индикации за събитията. Той изрази позиция, че действията са извършени с цел да се избегне ескалация.