София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Посланикът на Турция: Пътуването от и за страната остава свободно

Гьокче: Няма да бъдат ограничавани права и свободи на гражданите в Турция

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Извънредното положение в Турция няма да създаде никакви ограничения за пътуването на български и други граждани от и за страната. Това заяви турският посланик у нас Сюлейман Гьокче.
"Бизнесът също ще върви, както обикновено. Входът и изходът са свободни, може да се посещава всяко място, което желаете."

По думи на посланика на Турция мярката, въведена в страната няма нищо общо с икономиката и туризма. Въпреки че президентът Реджеп Ердоган обяви триемесечно извънредното положение, според Сюлейман Гьокче то може да бъде съкратено и на 1,6 м.
"Всички права и свободи на гражданите ще бъдат зачетени."

Въпреки думите на турския посланик обаче, страната прекрати действието на Европейската конвенция за правата на човека до края на обявеното извънредно положение. До момента са идентифицирани 24 заговорници на провалилия се опит за преврат, а ранените участници в него са 50. Според Гьокче свързаните с действията в нощта на 15-и юли обаче са много повече.

"Превратът времево е свързан с разследване срещу военните, защото през август месец започва повишаването на служителите."

Всички участници в опита за преврат са част от организацията „Фето“ на Фетхуллах Гюлен, а арестите на членуващите в нея са започнали много преди 15-и юли, категоричен беше още Гьокче.
Турският посланик у нас заяви, че е рано да се говори за крайно решение по връщането на смъртното наказание в южната ни съседка.

"Турското правителство опитва да намери решение"

Според него масовите уволнения в страната на учители, полицаи и други държавни служители са временни.

"Последствията се поставиха пред случилото се"

По думи на турския посланик опитът за преврат е атака срещу Конституцията и демокрацията. Ето защо участниците в него ще бъдат наказани според силата на закона в Турция.