Гледай
на живо

Посланикът ни в Париж връчва протестна нота заради думите на Макрон

Френският посланик у нас е извикана в МВнР в понеделник за обяснения

Посланикът ни в Париж връчва протестна нота заради думите на Макрон Посланикът на България във Франция Ангел Чолаков ще връчи протестна нота на френското външно министе... thumbnail text

Посланикът на България във Франция Ангел Чолаков ще връчи протестна нота на френското външно министерство заради думите на президента Еманюел Макрон, че "предпочита легални имигранти от Гвинея и Кот д'Ивоар вместо украински и български банди".

Това държавният глава каза в интервю за крайнодясното списание “Вальор актюел”.

Външният министър Екатерина Захариева е наредила на посланик Чолаков да връчи нотата, а френският посланик у нас Флоранс Робин е извикана в МВнР в понеделник за обяснeния, съобщиха от ведомството.

Украинското Външно министерство вече повика френския посланик в страната за обяснения.

Срещу думите на Макрон се обявиха и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и евродепутатът Ангел Джамбазки. Те изразиха остри позиции срещу интервюто на френския президент. И двамата искат бърза реакция на Министерството на външните работи по скандала.

Ето какво написа Каракачанов във Facebook: "Изказването на френския президент Макрон, че предпочита мигранти от Африка вместо „български и украински банди“ е поредната проява на политическа арогантност и високомерие, демонстрирани от един от настоящите лидери на някогашната Антанта. В навечерието на 100 години от подписването на Ньойския договор в Париж подобно поведение показва, че историческите грешки не са научени от така наречения политически елит на Европа. Това, че Макрон предпочита мигранти от Кот д'Ивоар си е негово право и мен не ме интересува. Не мога обаче да подмина с лека ръка квалификацията на българите като „банди“. Това е недопустимо и обидно.