София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Последно – с Унгария ли сме или срещу нея?

Министерският съвет решава едно, в Залцбург Борисов казва друго

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Премиерът Бойко Борисов обяви от Залцбург, където е от снощи на работна вечеря, организирана от премиера Себастиан Курц, че заявената вчера позиция на българското правителство в защита на Унгария няма правна стойност. Така той напълно опроверга решението на своите министри направено часове по-рано. Припомням, че преди седмица  Европейският съюз гласува наказателна процедура срещу Унгария, с която може да я лиши от правото на глас на заседанията на общността. Причината – заради системното потъпкване на основни евриопейски ценности от страна на правителството на Виктор Орбан – като тук Брюксел визира свободата на словото, независмостта на съда и политическия плурализъм. Веднага след огласяване на санкцията Полша и Чехия излязоха с позиции в защита на Орбан. У нас, седмица по-късно, вчера, вицепремиерът Красимир Каракачнов обяви в профила си във Фейсбук, че България ще защити Унгария.  Каракачанов съобщава, че оперативното заседание на Министерски съвет е взело единодушно решение българското правителство да изготви позиция в подкрепа на Будапеща. Това веднага доведе до бурни реакции сред политици, анализатори и обществеността – западни медии коментираха новината с въпроса: Застава ли България  срещу Европейския съюз?

Часове по-късно от Залцбург премиерът Борисов даде съвсем различно становище по казуса и наблегна на факта, че решението на неговия Министерски съвет няма правна стойност.

Според Борисов „Решението на Министерския съвет да бъде изготвена позиция срещу предложението на Европейския парламент към Съвета на ЕС за започване на процедура за отнемане на гласа на Унгария няма правна стойност, а позицията ще бъде изготвена за "някой ден", ако се стигне до такова решение. Няма точка в днешното заседание на Министерския съвет, касаеща темата за санкции по отношение на Унгария. „

Премиерът уточни, че темата е била обсъждана само на оперативно заседание на кабинета, на което резултатите от поставените за разглеждане въпроси нямат правна стойност. Борисов дори препоръча Унгария  да направи корекция в политиките си в някои отношения.