София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Поставят пиесата на Георги Марков - "Кафе с претенция" в Театър "Българска армия"

Премиерата е на 21 януари

4 годиниКултура 4 Боряна Райчева

Поставят пиесата "Кафе с претенция" на Георги Марков в Театър "Българска армия. Това ще е първата премиера на театъра за 2020г. В пиесата участват Юлиан Вергов, Моню Монев и Иван Радоев. Режисьор е Иван Урумов, художник - Нина Пашова, а музиката е на Добрин Векилов-Дони.

„КАФЕ С ПРЕТЕНЦИЯ” не е първоначалното заглавие на Георги Марков. За пръв път комедията е отпечатана през 1965 година в издание на Комитета за култура като „Ние котараците” – заглавие, под което е и първата постановка на пиесата в театър „Трудов фронт”, с актьора Юрий Яковлев. За съжаление, същата година театърът затваря и до премиера такаи не се стига. През 1966 година в сп. „Театрална библиотека”, пиесата на Георги Марков е публикувана вече със заглавието „КАФЕ С ПРЕТЕНЦИЯ”.

Интересно е, че дори тази безобидна комедия, обрисуваща една провалена „свалка” на трима типични представители на градската бохема от периода на 60-те години в София, предизвиква много коментари и противоречиви оценки. Някои съвременници на епохата, виждат себе си в образите на героите, за които емблематичните по онова време заведения – кафето на „Кристал”, „Прага”, „Астория”...са не само места за срещи, а и сцена за лична изява пред дамите от градския елит.

Други се припознават в обсъжданите от тях персонажи. В крайна сметка немалка част от „критиката” гръмко протестира срещу публикуването на пиесата. Въпреки това в следващите години „КАФЕ С ПРЕТЕНЦИЯ” се играе в Габрово, както и на сцената на Хасковския театър, където режисьор е Еди Шварц, а ролите се изпълняват от Васил Михайлов, Стефан Германов и Георги Енчев.

Комичният сюжет на „КАФЕ С ПРЕТЕНЦИЯ” ни пренася в София през 1966г. в апартамента на Милчо (Юлиан Вергов) – 43 годишен, началник на рекламно бюро.  Намираме го там заедно с „авера му” – 43 годишния Милко (Иван Радоев). Тече трескава подготовка в очакване на две дами, заговорени случайно през деня, на кафе по „Раковска”. Напътствията на доста по-опитния в свалките Милчо почти вдъхват куражна Милко, който макар и архитект е довел кариерата си до заветната длъжност „завеждащ техническата документация на службата”, а по отношение на жените е крайно неопитен. В кулминацията на подготовката, в апартамента пристига, неканен и третият им приятел – 43 годишният Минко (Моню Монев), научен сътрудник по старобългарски. Неговото съкровено желание е да избяга от „семейния уют”, в чиито окови скоро е попаднал и да пийне с приятелите. Тази вечер и нейната неочакванаразвръзка пораждат куп нелепи исмешни ситуации. Една, на пръв поглед, непретенциозна среща, напомпана с много претенция.