София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Пострадалите в Еймсбъри са отровени с "Новичок"

Полицията не може да потвърди, че източникът на веществото е същият като в Солсбъри

6 годиниКрими 20 Боряна Райчева

Пострадалите мъж и жена в британския град Еймсбъри са били отровени с нервния агент „Новичок“, това обяви на брифинг пред журналисти, началникът на контратерористичното звено на Скотланд Ярд Нийл Базу, цитиран от РИА Новости.

"След като изследвахме пробат, мога да потвърдя, че мъжът и жената са били изложени на нервния агент „Новичок“, който е идентичен с нервния агент, с който бяха отровени Сергей Скрипал и Юлия", каза той.

Полицаят отбеляза, че и двамата пострадали са британски граждани и "продължават да бъдат в критично състояние".

Базу не потвърди, че отровно вещество е от същата партида, за която се твърди, че е била използвана през март тази година за отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Срипал и дъщеря му Юлия, обаче, не изключва връзката между тези инциденти.

"Аз не мога да кажа, че сме в състояние да твърдим, че нервния агент идва от една и съща страна, като веществото, на чието въздействие са били подложени Скрипал.  Вероятността, че тези две престъпления трябва да бъдат свързани, е необходимо да я имаме като версия за разследването“, каза ръководителят на звеното за борба с тероризма.

Той подчерта, че властите в страната продължават с разследването на опита за убийство на двамата Скрипал, като сортират данните и оценките от всички средства, за да разберат кой е отговорен за това „варварско престъпление“.

Представителят на Скотланд Ярд също така каза, че няма доказателства, че хората, засегнати в Еймсбъри са специално подбрани като цел. "Нямат нищо в миналото си, което да ни насочи, че с давамата пострадали са контретни мишени“, обясни Базу.

За момента властите нямат информация новите жертви на „Новичок“ да са посетили някои от местата, където са били двамата Скрипал в деня на покушението срещу тях.

Междувременно лекарите отново увериха населението, че вероятността от зараза в Еймсбъри не е висока.

Въпреки това, се препоръчва на всички, които в периода от 29 юни до 30 юни през нощта са били на различни места в града, който в момента е заобиколен от полиция, да дезинфекцират всичките си дрехи  и лични вещи.

Припомняме, че на 30 юни вечерта 44-годишна жена и 45-годишен мъж, който живеят заедно, бяха открити в безсъзнание в дома си.

Във връзка с инцидента на 5 юли ще бъде организирана среща на извънредния правителствен комитет COBRA, оглавявана от ръководителя на Министерството на вътрешните работи на Великобритания Саджид Хавид.