София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Потулена катастрофа с бащата на президента?

Цацаров нареди проверка по случая

5 годиниИнциденти 5 Боряна Райчева

Главният прокурор Сотир Цацаров възложи проверка на пътния инцидент, в който е участвал бащата на президента Румен Радев, съобщи  Румяна Арнаудова.

Инцидентът е станал преди повече от 7 дни, но не е докладван в Районна прокуратура-Харманли. Затова прокуратурата ще проверява  зам.-шефката на Прокуратурата в Хасково Дарина Славова, посочи Арнаудова. Ще бъде проверено и дали има престъпление по транспорта.

По данни на МВР инцидентът става на кръгово кръстовище в Харманли, където  Георги Радев, баща на Румен Радев, блъска инвалидната триколка на Стефчо Тодоров. Пострадалият Тодоров  е с лека телесна повреда. Той е посетил болница, където са му направили рентгенови снимки.

Според потърпевшия Радев е отнел предимството му и го е ударил.

 „Видях, че колата идва, но си помислих, че ще спре, защото там знак има - триъгълник за спиране . Докато ляво- дясно и айде стана удара”, спомня си пострадалия при пътния инцидент.

До днес от полицията млъчат за инцидента, докато в интернет не изтича клип от охранителна камера на кръстовището, на който се вижда, че на катастрофата изненадващо се появява бившият кмет на Харманли и местен лидер на БСП Михаил Лисков. Той твърди, че случайно е минавал от там.

От прокуратурата ще проверяват и действията на служителите на МВР и по-точно как са отработили сигнала. Иззет е записът от камерата, назначена е видеотехническа експертиза. Ще има и автотехнически експертизи на мерцедеса и инвалидната триколка.

Ще се иземат обясненията на бащата на Румен Радев, пострадалият Тодоров, служителите на МВР и на местният лидер от БСП.

Огледът на произшествието от полицията продължава близо час и завършва с акт за шофьора на триколката. В констативния протокол за извършено ПТП пише, че на кръговото кръстовище в Харманли  водачът на инвалидната триколка променя движението си внезапно и удря странично лекия автомобил на Георги Радев.

„Няма такъв аналог в страната при настъпило ПТП да не се е намесила прокуратурата и да не е взела решение какво се случва”, каза говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров.

От президентството твърдят, че натиск не е оказван. МВР са започнали проверка, но се съмняват, че някакъв младши полицай се опитал да замете следите. Хора от системата обаче са категорични, че без знанието на шефа на РПУ-Харманли прикриването няма как да се случи.

Държавният глава Румен Радев отказа коментар по случая.

Пресцентърът на МВР отказа интервю с шефа на полицията в Харманли. По случая е образувана вътрешна проверка.