София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПОТВЪРДЕНО Е! КО-ПИЛОТЪТ СЪЗНАТЕЛНО Е РАЗБИЛ САМОЛЕТА

ВТОРИЯТ ПИЛОТ Е ПРОУЧВАЛ МЕТОДИ ЗА САМОУБИЙСТВО СЕДМИЦА ПРЕДИ ИНЦИДЕНТА

9 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Данните от втората "черна кутия" на полета на Germanwings, който се разби във френските Алпи, потвърждават, че вторият пилот е действал умишлено и е разбил самолета, казват следователите, цитирани от BBC.
Френската агенция BEA, разследваща катастрофата, съобщи, че Лубиц на няколко пъти е ускорявал спускането на самолета. "На първо четене данните са, че пилотът в пилотската кабина е използвал автопилота, за да зададе на самолета спускане на надморска височина от 100 фута (30метра)," съобщават BEA в изявление днес. "След това на няколко пъти пилотът е променял настройките на автоматичния пилот на самолета, за да да се увеличи скоростта на спускане".
Заключенията от записите на първата „черна кутия“ бяха, че Лубиц е заключил главния пилот извън кабината.
В четвъртък, германските прокурори заявиха, че вторият пилот е проучвал методи за самоубийство и сигурността на вратите на пилотската кабина в интернет, една седмицата преди катастрофата.
По-рано пък стана ясно, че Андреас Лубиц бавно е ослепявал. Предполага се, че проблемите със зрението му са започнали още преди няколко години. Но той е успял да скрие състоянието си от работодателите си.
Припомняме, че самолет на компанията Germanwings А320 се разби над френските Алпи със 150 души на борда.  Няма оцелели сред екипажа и пътниците на машината.
След намиране на черната кутия, стана ясно, че катастрофата е направена умишлено от втория пилот на самолета – 28-годишният Андреас Лубиц. Записите показват, че той се е заключил в кабината и не е пуснал командира на летателния апарат, а е започнал да снижава машината докато тя не се е разбила в планината.
Полицията в Германия претърси дома на втория пилот Андреас Лубиц. При обиска детективите са намерили важна улика, която може да помогне да разнищване на трагичния случай и неговите мотиви. Това обаче не е предсмъртна бележка, а предмет – „находка“, който обаче засега униформените запазват в тайна, съобщават от „Дейли Мейл“.
Освен важната за разследването вещ, полицаите са конфискували компютъра, лаптопа и други притежания на Лубиц. Германецът е живеел в малък град северно от Франкфурт, както и в квартира в Дюселдорф.
От английския вестник съобщават още, че ко-пилотът е имал психологични проблеми и е страдал от депресия. Лубиц е посещавал психиатър в продължение на година и половина.  
Германски таблоид се позовава на източници от Lufthansa и съобщи, че пилотът е прекъснал обучението си там преди няколко месеца, а временно е бил категоризиран като неспособен да лети. В досието и лиценза му има бележка, според която Лубиц се нуждае от „специални и редовни медицински прегледи“.
Въпреки това от Lufthansa заявиха, че пилотът е преминал всички психо- и физически тестове. Германските медии съобщиха, че бележките на г-н Лубиц показват, че той е претърпял сериозни депресивни епизоди, когато е завършил обучението през 2009. Той е бил лекуван в продължение на година и половина, съобщава германският вестник „Билд“.
Вътрешни документи на авиационните власти, цитирани от Bild, казват, че на Лубиц е  препоръчано редовна психологическа оценка. Работодателите му са потвърдили, че обучението му е било прекъснато за няколко месеца преди шест години, без да обясни защо. Управителят на „Луфтханза“ твърди, че ко-пилотът е бил в състояние да поднови тренировките си, като са му се правели периодично тестове. И в заключение казва, че  Лубиц е преминал всички последващи изпитвания и проверки с отличие.