София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Потвърдиха заповедта за арест на Джулиан Асандж

Според шведския съд все още има основания за подозрения срещу него

8 годиниКрими 5 Боряна Райчева

Шведски съд потвърди заповедта за задържане на основателя на Уикилийкс. Джулиан Асандж е издирван от шведските власти за разпит по обвинение за изнасилване през 2010 г., което той отхвърля.
В изявлениета на съда се казва, че все още има основания за подозренията срещу Джулиан Асандж в изнасилване и други закононарушения от по-лека степен и че все още има риск той да избяга от съдебно преследване или наказание.
През 2012 година Асандж потърси убежище в посолството на Еквадор в Лондон, за да избегне екстрадиция в Швеция. Той твърди, че отправените му обвинения в изнасилване и други сексуални престъпления са политически мотивирани. В същото време основателят на Уикилийкс се опасява, че от Швеция може да бъде екстрадиран в САЩ, където срещу него се води наказателно разследване за дейността на сайта.
През 2010 г. Уикилийкс публикува над 90 000 поверителни документа на САЩ за военната им кампания в Афганистан, които бяха последвани от други 400 000 за операциите в Ирак. След тези разкрития сайтът публикува и милиони дипломатически грами, някои от които бяха още от 1973 г.