Гледай
на живо

Повдигат обвинения на част от задържаните в ДАБЧ

Разследват престъпна група за корупция и документни престъпления

Днес се очаква да бъдат повдигнати обвинения на една част от задържаните след вчерашната спецакция в Държавната агенция за българите в чужбина.

При операцията на специализираната прокуратура бяха извършени над 20 ареста. Сред задържаните са председателят на агенцията Петър Харалампиев и  главният секретар Красимир Томов.

Специализираната прокуратура и Комисията за противодействие на корупцията разследват организирана престъпна група, заподозряна в корупция и документни престъпления. Това съобщиха пред журналисти зам.-главният прокурор Иван Гешев и зам.-председателят на антикорупционната комисия Антон Славчев.

Според запознати, става въпрос за това, че във ведомството се издават документи за български произход не по надлежен ред. Сумата на един такъв документ  била 5000 евро, като според разследващите са издавани по 30-40 такива  седмично, основно на граждани от Украйна и Молдова.

Близо 8 часа продължиха вчера следствените действия -  претърсвания, обиски и изземвания, както и разпити на свидетели на различни адреси в София, Кюстендил и Плевен. От специализираната прокуратура ще дадат подробна информация за хода на разследването в сряда.