София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Повдигнаха ново обвинение на Румен Овчаров

Причинил щети за 24 млн. лв.

5 годиниПравосъдие 4 Боряна Райчева

Специализираната прокуратура внесе обвинителен акт срещу Румен Овчаров, Пламен Стефанов - бивш изпълнителен директор на „Мини Бобов дол“ ЕАД, и Анна Янева - бивш заместник министър, за умишлена безстопанственост, от която са последвали щети в размер на повече от 24 млн. лева, информираха от държавното обвинение.

Овчаров вече беше привлечен към случая - още на 30 март м.г., но съдът върна обвинението за "дооправяне" заради процесуални нарушения. Тогава обвинението беше за умишлена безстопанственост - че въпреки задълженията си като енергиен министър, Румен Овчаров умишлено не е упражнил достатъчно контрол, в резултат на което са последвали значителни щети за „Мини Бобов дол" ЕАД.

Тогава обвинението срещу Овчаров беше за щети за 8 940 231,47 лв. и за длъжностно престъпление.

"След връщането на делото Специализираната прокуратура извърши множество процесуално следствени действия, при които се събраха доказателства за това, че в резултат на неупражнения от Овчаров контрол за „Мини Бобовдол“ ЕАД са последвали щети в размер на повече от 24 млн. лв., т.е. почти три пъти повече”, се казва още в съобщението.

Чрез сключен договор за наем на „Ораново“ ЕООД са прехвърлени изключителните права на добив, транспортиране и продажба на въглища от участък "Бабино" и участък „Бобов дол“ от находище „Бобовдолски въглищен басейн“, предоставени с решения на Министерския съвет на "Мини Бобов дол" ЕАД.

Това е станало, без да се проведе открита процедура при условията на публичност и прозрачност, свободна и лоялна конкуренция и равнопоставеност на всички кандидати. Не е било установено също така дали „Ораново“ ЕООД притежава необходимите за извършване на добив на подземни богатства технически, управленски и финансови възможности и е последвало откриване на производство по несъстоятелност на "Мини Бобов дол" ЕАД.

И на тримата обвиняеми е повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост - за периода от 25.05.2006 г. – 18.03.2009 г.

Предстои насрочване на делото пред Специализирания наказателен съд.