София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Повдигнаха обвинения на председателя на ДАБЧ

Разследват престъпна група за корупция и документни престъпления

5 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

Повдигнаха обвинение на председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев като лидер на организирана престъпна група за подкупи и други престъпления. 
Това потвърди защитникът на  Харалампиев, като обясни още, че клиентът му е задържан за 72 часа. Обвиненията срещу него са за ръководене на организирана престъпна група, заподозряна в корупция и документни престъпления. 
 
При операцията на специализираната прокуратура вчера бяха извършени над 20 ареста на хора, които се смята, че са част от престъпната група.
Според запознати, става въпрос за това, че във ведомството се издават документи за български произход не по надлежен ред. Сумата на един такъв документ  била 5000 евро, като според разследващите са издавани по 30-40 такива  седмично, основно на граждани от Украйна и Молдова.
 
Близо 8 часа продължиха вчера следствените действия -  претърсвания, обиски и изземвания, както и разпити на свидетели на различни адреси в София, Кюстендил и Плевен. От специализираната прокуратура ще дадат подробна информация за хода на разследването в сряда.