София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Повдигнаха обвинения на шестима души от престъпната група източвала НОИ

Сред тях е и директорът на НОИ-Силистра

пропускане
5 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на шестима души, от разбитата вчера група фалшифицирала трудов стаж.

Сред обвинените е и директорът на НОИ- Силистра, Милен Пенчев. за който се знае, че е баща на певицата Тита.

По телефона Пенчев е диктувал на углавяващия отдел „Отпускане на пенсии” лични данни за лица, които трябвало да получат пенсии без да имат право на това. Съобщиха от МВР прокуратурата.

Кодът на престъпната схема бил - „СМЧ – Пенчев”, това по данни на разследващите означавало „Силно мой човек - Пенчев”. С тези отбелязвания служителите в НОИ - Силистра знаели, че става дума за близки до директора хора. Това гарантирало бързото и безпроблемно изготвяне на пенсионните им досиета 

По схемата са отпуснати пенсии на около 20 души, всички те са били приближени на Милен Пенчев, обясни наблюдаващият прокурор Димитров.

Установено е, че въпросните лица никога не са работили в предприятията, отбелязани в трудовите книжки. Обикновено се е удостоверявал стаж като миньори, тъй като пенсията е висока и това дава възможност за по-ранно пенсиониране.

Лицата, които са се възползвали, от такива пенсии, са били от различни прослойки, включително бивши кметове, заместник-кметове и общински съветници.

Предстои да се прецени за кои от обвинените да бъде поискана постоянна мярка „Задържане под страна”,