София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Повече от 15% от българите нямат вътрешна тоалетна

Само 2% от целия ЕС има същия дискомфорт

пропускане
4 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

Днес е Световният ден на тоалетната, във връзка с който Евростат представи данни за 2018 г. Според тях приблизително 2,1% от хората в Европейския съюз са живели в жилище без собствена вътрешна тоалетна. Това представлява намаление с 1,2 процентни пункта в сравнение с 2010 г., когато 3,3% от европейците са имали подобен домашен дискомфорт.
Същата статистика обаче сочи, че цели 15,3% от българите са живели в домове без вътрешна тоалетна, като по този показател единствено Румъния изпреварва страната ни. В северната ни съседка повече от един на всеки четирима румънци е живял в домакинство без вътрешна тоалетна.
След Румъния и България в тази печална класация са балтийските републики Литва, където 10,6% от населението е без вътрешна тоалетна, Латвия с 9,9% и Естония с 5,3%.
За разлика от тях, делът на домовете без тоалетна е под 1% в 19 държави-членки на ЕС, като близо до нулата са Германия, Люксембург, Холандия и Швеция.