София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Повече пари за лечение на деца и бременни

Държавата отпуска допълнително финансиране и за малките болници

5 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Правителството ще отпусне повече пари за недофинансирани до момента клинични пътеки. От първи 1 юни управляващите ще заделят повече средства за  лечение на деца, бременни жени, майчино здраве и в областта на пулмологията.
 
Това стана ясно след среща на министър-председателя Бойко Борисов, ръководствата на Министерство на здравеопазването, Българския лекарски съюз (БЛС) и Асоциациите на държавните, общинските и областните болници в Министерския съвет. 
 
Според  здравния министър Кирил Ананиев целта е да се предприемат мерки за подобряване на здравеопазването в България и в частност подобряване на оценката на труда на медицинския персонал, който работи у нас.
 
Освен повечето пари за клинични пътеки, Ананиев обеща и допълнително финансиране за част от болниците, които се нуждаят от това.
 
Здравният министър изтъкна още, че ведомството е готово и с определяне на индивидуалните работни заплати, като той обеща, че новата методика, по която ще се изчисляват заплатите на медицинските работници, ще бъде по-справедлива и ще удовлетворява всички