София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Повече пари за образование, здравеопазване и сигурност предвижда бюджет 2017 г.

Вместени са проектите, анонсирани през пролетта, съобщи министър Горанов

7 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Правителството одобри законопроекта за държавния бюджет за 2017 година и три годишната бюджетна прогноза за 2017-2019 година. Най-голямото предизвикателство при съставянето му беше да вместим в него при намаляващ дефицит и запазване на декларираната данъчна система непроменена. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов.

Успяхме да вместим проектите, които бяхме анонсирали още в първата прогноза през пролетта.

Продължаване на образователната реформа за средното образование и финансово обезпечаване на приетия закон за предучилищно и училищно образование.

Повече средства ще бъдат дадени и за увеличаване на средствата в областта на отбраната и сигурността. Още през 2015 година очертахме на Консултативен съвет необходимостта от увеличаване на капацитета на въоръжаване на въоръжените сили, било то на Българската армия, било то на Министерството на отбраната за осигуряване на физическата сигурност на българските граждани и на държавата като цяло. Продължаваме и политиката за увеличаване на минималната работна заплата.