София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Повишена тревога в Гърция

Заради избягали джихадисти

пропускане
4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Гръцките служители по сигурността са в състояние на повишена готовност заради опасения, че терористи от ИДИЛ могат да проникнат в Европа след турската офанзива в Сирия. 

Експерти за борба с тероризма от Европол ще бъдат разположени в граничния регион Еврос на 1 ноември, като част от затегнатите мерки за сигурност. Полицейски източници съобщават, че служителите в Бюрото за чужденци са актуализирали и активирали така наречените „индикатори за риск“, които се вземат предвид при регистрацията на новопристигнали мигранти и бежанци. 

Припомняме, че през август пратеникът на САЩ за Сирия Джеймс Джефри обяви, че 7000 бойци на ИДИЛ са задържани в Североизточна Сирия в затворите, охранявани от кюрдските отряди. Приблизително 1000 от тях са европейски граждани. Властите в САЩ и Европа разполагат с информация и следят кои европейски джихадисти остават задържани или са избягали.