Гледай
на живо

„Поздрави от... Италия и България“

Изложба на епистоларната любов между две държави

Ако си мислите, че България и Италия са прекалено различи, за да имат пресечна точка, грешите. Доказват ни създателите на епистоларната изложба „Поздрави от... Италия и България“, събрала пощенски картички и ръчно оцветени снимки, монети и  марки от Архива Колориди в Рим и от колекцията на Етнографския музей в София. 
 
Като доказателство, че колкото и да се развиват технологиите, вълненията отразени на хартия в писмата и картичките, тяхното очакване и радостта от получаването им, не могат да бъдат заменени с нищо, българи и италианци представят изложбата на тези вълнения, пропътували километри и запазили се повече от век.
 
Тези безценни документи ще придружат посетителя в разглеждането на най-важните моменти от италианската и българската история, анализирайки успоредно еволюцията на двете нации от края на XIX век до наши дни.
 
Домакин на събитието ще бъде директорът на Института за етнология и фолклористика доц. д-р Петко Христов, заедно с куратора от българска страна гл. ас. д-р Иглика Мишкова и етнолога Елка Минчева, а специален гост ще бъде Н.пр. посланикът на Италия в България Стефано Балди, заедно с директора на Италианския културен институт Луиджина Педди, която в случая е и куратор на италианката част от изложбата, съобщиха от посолството на Италия.
 
Всички желаещи да видят изложбата, могат да го сторят тази вечер от 18:00 часа в Етнографския музей в София.