София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

11 данъчни инспектори с обвинение за пране на пари

Откриха около 300 хил. лв в различни валути и бижута

6 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

 

11 данъчни инспектори са обвинени за участие в организирана престъпна група. А един от тях и за ръководенето ѝ. Това обяви на брифинг ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев.

 

Обвинените данъчни служители са от Дирекция "Оперативни проверки" на "НАП-София", а именно данъчните инспектори, проверяващи изправността на касовите апарати в търговските обекти и редовното издаване на касови бележки и фактури.

 

Служителите на НАП са обвиняеми за парични престъпления - подкупи и пране на пари. До края на деня ще бъдат повдигнати обвинения на всички и ще им бъде искана мярка за неотклонение "задържане под стража".

 

Сумите, които са прибирани от търговците са между 500 и 5 000 лв., предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Иван Иванов. Ако някой от тях е бил затруднен да плати навреме, то той е предоставял домакински уред от дома си.

 

По думите на Иван Гешев, по делото има множество свидетели, които са изнудвани, но прокуратурата няма да позволи, тези свидетели да бъдат притискани от когото и да е било.

 

Общо около 300 хил. лв в различни валути и бижута били открити и иззети от домовете на обвинените лица, съобщи заместникът му прокурор Димитър Петров.

 

Ивайло Спиронов, шеф на ГДБОП, разкри, че при операцията са използвани всички възможни СПС- та, предвидени в закона.