София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„ПРАВЕЦ“ ЩЕ ПРОИЗВЕЖДАТ СМАРТФОНИ В БЪЛГАРИЯ

ЛЕГЕНДАТА СЕ ЗАВРЪЩА С ПЪЛНА СИЛА

8 годиниТехнологии 3 Боряна Райчева

В средата на февруари на пазара излезе първият смартфон на българската марка „Правец". Устройството „4+" разбуни духовете и съживи спомена за някогашното емблематично име на българските машини.
Идеята хрумна на нашия мениджър Бойко Вучев. Защо да не се възроди нещо българско, което е било лидер през 80-те - 90-те години? Нещо, което липсва в момента на българския пазар. Виждаме, че има нужда от нещо българско и качествено и има огромно търсене. А и самата марка носи много голяма стойност, разказва пред money.bg Георги Баров, мениджър „Продажби" в „Правец компютри". 
Новият смартфон е бюджетен телефон, с 4-ядрен процесор, 8-мегапикселова задна камера и 2-мегапикселова предна.
Хрумна ни, тъй като видяхме, че това нещо може да се продава, добро е, качествено е. Направихме много голям бум - и като продажби, и сред хората - те го одобряват, казва Баров. 
Това, че е ефтин, не означава обаче, че „Правец" не е качествен продукт. Минал е доста тестове. За да пуснем на пазара толкова много бройки, трябва да знаем какво продаваме, допълва той. 
Брандът  предлага още „Ултрабук", който е 14-инчов, с 3 вида процесор - i3, i5 и i7. Клиентът може да избере как да изглежда компютърът отвътре. В сайта ни има конфигуратор, откъдето могат да се изберат параметрите на компютъра - с колко хард, с колко RAM, с какъв процесор... Външният вид си остава такъв, какъвто е.
Друг продукт на бранда е „Правец 64D" от типа All-in-One. Това е декстоп машина, която също има възможност за конфигурация на сайта.
В момента пускаме и "SchoolBook", който е предназначен за ученици. Той разполага с тъчскрийн, 9-инчов монитор. 
SchoolBook е с операционната система Android, могат да се качват всякакви приложения, игри. В него има приложение, което се свързва с портативните дъски на класните стаи. Така учителите, които също ползват такъв "SchoolBook", могат да показват на екрана и на дъската, като същевременно учениците виждат написаното на своите компютри.
Друг продукт, който още не е пуснат в продажба, е геймърският лаптоп. Това е суперкомпютър, вместен в 14-инчов екран, тежи два килограма. Той е с 6 GB видеокарта, 6-то поколение i7 процесор, който е 8-ядрен. Поддържа до 32 GB RAM и 3 TB SSD. Това е доста голяма машина, която е за геймъри. Става и за видеообработка, казва още Георги Баров.
Планираме да пуснем таблет, който ще е 10-инчов, с 4-ядрен процесор. Той ще излезе през тази година - след около 5-6 месеца. За него ще стане ясно малко по-късно, тъй като в момента на фокус е телефонът, добавя той.
За предлаганите продукти частите не се произвеждат в България, а се поръчват от дизайн на бранда от Тайван, след което тук се сглобяват.
Има доста аутсорсинг. Като екип не сме много хора и много голяма част от дейностите се правят и от други фирми - лога, кутии, неща, които се правят в България, а не идват от чужбина, добавя Георги Баров. 
Ние имаме желанието да правим голяма част от нещата, просто нямаме заводи. Заводът, който е бил в Правец, вече е ликвидиран. За да се направи един завод, трябват милиони ресурси, които ние нямаме. Затова тръгваме от нещо готово, което взимаме на части, и тук се довършва, коментира той. 
Производство - и софтуерно, и хардуерно, в България е един от амбициозните проектите на компанията. 
Имаме планове и за лаборатория, която да тества, да прави иновации, признава Георги Баров, мениджър „Продажби" в „Правец компютри".

Източник: КРОСС