София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Правителството на Мей оцеля

Световните медии задават въпрос: Какво ще се случи сега?

5 годиниПолитика 10 Боряна Райчева

Тереза Мей остава премиер на Великобритания, след като преодоля вота на недоверие. 306 депутати гласуваха против нея, а 325 я подкрепиха. Вотът бе поискан от лидера на лейбъристите Джереми Корбин снощи, след като Камарата на общините отхвърли с голямо мнозинство споразумението на Мей с ЕС за Brexit. Британският премиер, от своя страна, коментира, че иска да започне консултации с опозицията още тази нощ. От своя страна лидерът на най-голямата опозиционна партия във Великобритания Джереми Корбин каза, че ще приеме поканата на премиера. Корбин, обаче, има условия, преди да започне разговорите. Той заяви, че консултации ще има само ако Тереза Мей гарантира, че няма вариант, в който Брекзит да се случи без договореност с Брюксел за условията на раздяла. От днес започват разговори между депутати от различни партии и представители на правителството за сделката за Brexit.

Припомняме ви, че до вотът на недоверие се стигна след като парламента отхвърли с голямо мнозинство плана за напускане на ЕС, а от своя страна Тереза Мей каза веднага след обявяването на резултата, че Брекзит ще се случи. ,
Заглавията в днешната световна преса задават въпроса: Какво ще се случи сега?

Вестник "Индипендънт" заявява, че снощи правителството на Май е оцеляло, но други поводи за радост няма.

Заглавие във вестник "Ню Йорк таймс" гласи: Великобритания се е запътила към пропаст. Време е да намали скоростта.
След като британският парламент отхвърли във вторник споразумението за Брекзит на премиера Тереза Мей, единственото нещо, за което има мнозинство в парламента и в страната е, може би, нежеланието за провеждане на втори референдум за излизане от ЕС, чието организиране е невъзможно преди 29 март, пише вестник "Вашингтон пост".

Съдбата на Мей сега зависи от това колко гъвкавост може да прояви тя, пише "Гардиън". "Какво ще се случи сега?" е въпросът, който си задават всички в момента.