Гледай
на живо

Правителството на САЩ спира работа

Сенатът отхвърли споразумение за нов бюджет

Правителството на САЩ спира работа Частичната парализа на правителството на САЩ е почти сигурна след решаващо гласуване в Сената, на ко... thumbnail text

Частичната парализа на правителството на САЩ е почти сигурна след решаващо гласуване в Сената, на което не се стигна до споразумение за нов бюджет. Републиканците и демократите не са успели да постигнат компромис по бюджета въпреки интензивните преговори и намесата на президента Тръмп, предадоха агенциите.
Републиканското мнозинство в Сената (51 от 100 места) не успя да убеди достатъчно демократи да приемат нормативен акт за временно финансиране на федералния бюджет в замяна на допълнителни преговори по статута за стотици хиляди млади имигранти, които са пристигнали незаконно в САЩ като деца и бяха временно защитени от експулсиране от предишния президент Барак Обама.
За решение да се прекратят дебатите и да се премине към гласуване на временното финансиране на бюджета бяха необходими 60 гласа, но тази бройка не бе достигната.
В подкрепа на процедурното предложение гласуваха едва 50 сенатори, а 48 - против. Не е гласувал само лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл.
Частичната парализа на работата на правителството на САЩ започва от полунощ местно време (07.00 ч. българско време) и стотици хиляди федерални служители, чиято работа не е смятана за критично важна, ще бъдат принудени да излязат в неплатен отпуск.
Предишната такава частична парализа на федералното правителство бе през октомври 2013 г. и продължи 16 дни.