София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Правителството отпуска още 1,38 млрд. лв. за АМ "Хемус"

Остава да бъдат завършени още 207 км., разделени в 9 лота

пропускане
4 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Министерският съвет пое ангажимент за осигуряване на 1 380 000 000 лв. по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за изграждането на последните 88,9 км от АМ „Хемус“, съобщиха от правителствената пресслужба.

От магистрала "Хемус" са построени 180 км. от София до Боаза и от Белокопитово до Варна. Остава да бъдат завършени още 207 км., разделени в 9 лота.

Това е участъкът между 222-ри и 310-ти километър - след връзката с пътя Русе - Велико Търново до строящия се в момента участък Белокопитово - Буховци. За целта се увеличава размерът на ангажиментите за разходи, които Министерството на регионалното развитие и благоустройството може да поеме през 2019 г. С това се цели планиране на завършването на автомагистралата от София до Варна.

Магистралата е основен приоритет в Управленската програма на правителството, тъй като бъдещето на Северна България е свързано със строителството на автомагистралата, което се очаква да повиши БВП на региона с 10%.

Очаква се тя да бъде построена през 2022 г.