София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Правителството отпусна на БАН още 15 млн. лв.

Част от парите отиват за младите учени

6 годиниОбразование 3 Боряна Райчева

Кабинетът отпусна още 15 милиона лева от централния бюджет на Българската академия на науките (БАН), като част от парите ще отидат за младите учени. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев.

Академиците оценяват високо диалога с премиера Борисов. Председателят на Академията на науките Юлиан Ревалски смята, че ще се подобрят научните изследвания в България като цяло. Субсидията ще се разпределя на база постигнати резултати през годината. На Министерството на образованието и науката се възлага да изработи в сътрудничество с представители на научната общност механизъм за диференциран ръст на субсидията за стипендии на докторантите в зависимост от показателите от научната дейност и резултатите на научните организации и висшите училища.

Министерският съвет и Българската академия на науките сключиха споразумение, според което се договарят да работят съвместно за по-силно обвързване на научната дейност и финансирането на БАН с конкретни задачи, които задачи могат да са секторни или институционални.

Правителството отпусна предвидения допълнителен трансфер за БАН за 2018 г. в размер на 15 млн. лева с отделно постановление.