София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПРАВИТЕЛСТВОТО ОТПУСНА ПАРИ ЗА „ТРАКИЯ“ И „ХЕМУС“

РЕМОНТИРАТ МАГИСТРАЛИТЕ СЪС 100 МЛН. ЛЕВА

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

    100 млн. лева отпуска правителството за ремонт на най-критичните участъци от автомагистралите „Тракия“ и „Хемус“, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова днес.
    Силно амортизираните асфалтови настилки в някои части на двете магистрали не са подновявани повече от 20-30 години.
    За автомагистрала „Тракия" ще се ремонтират участъците от 5 до 10 км, от 60 до 90 км, от 119 до 134 км. Четири участъка ще бъдат ремонтирани по магистрала „Хемус“ по направлението Шумен – Варна.
От 1 април вече се въведе и намаление на скоростта на движение до 90 км/ч по определени участъци от автомагистралите „Тракия" и „Хемус“. Ограничението се наложи, защото поради лошото им състояние има значително нарастване на броя на  тежките катастрофи.
    „Докато текат ремонтите например по дясното платно по посока София - Бургас и София - Варна движението ще стане двупосочно в насрещната лента, което ще доведе до забавяне в придвижването", допълни още министър Павлова.
    Тя обясни също и, че в рамките на този бюджет по протежение на още около 150 километра от старите участъци на магистралите „Хемус" и „Тракия" ще се ремонтират всички съоръжения и мостове, включително делатационни фуги, ще се рехабилитират системите за отводняване, ще се подменят и пътните знаци, маркировката и мантинели. Това ще доведе до трайно и качествено подобряване на състоянието на магистралите и ще допринесе за безопасното движение на пътници и превозни средства.
    Заради ремонтната дейност обходни маршрути не могат да бъдат предложени на всички места, предупреди министър Павлова.