София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Правителството спря поръчката за ремонтите на МИГ

Оттеглен е и договорът за изграждане на два военни кораба

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

В началото на правителственото заседание министърът на отбраната Красимир Каракачанов съобщи, че се налага оттегляне на точката за сключване на договор с „Делфин“ за изграждане на двата многофункционални патрулни кораба. Той благодари на премиера и финансовия министър за работата по случая и напомни за начина на водените преговори с фирмата. Тази сутрин в 9 часа обаче в Министерство на отбраната е депозирано писмо, че фирмата се оттегля, информира Каракачанов.

Министърът съобщи още, че разходите за бойна авиация ще бъдат съкратени, защото вчера – 19 декември в Комисията за защита на конкуренцията е внесена жалба от украинска фирма, която обжалва процедурата, по която МО е подготвило преговорите за ремонт и поддръжка на 15-те самолета МИГ 29. След като има обжалване, изпълнението се спира, напомни процедурата Каракачанов. „Защо вчера толкова работихме с адмирали и генерали?“, попита Бойко Борисов. „Ние бяхме длъжни като правителство да свършим всичко нужно“, отговори министърът.