София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Правителството в Русия подаде оставка

Очаквайте подробностиСлед поисканите промени в Конституцията от страна на Путин

пропускане
4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Премиерът на Руската федерация Дмитрий Медведев счита за правилно на фона на обявените от президента предложения за изменение на конституцията за оставка на правителството в сегашния състав. Той каза това по време на среща между президента Владимир Путин и кабинета.

"Тези промени, когато те ще бъдат приети, по всяка вероятност и това ще стане след обсъждане, както беше казано, те ще внесат значителни промени не само в редица членове на конституцията, но и като цяло в баланса на властта, изпълнителната власт, законодателната. "В този контекст очевидно е, че ние, като правителството на Руската федерация, трябва да предоставим на президента на нашата страна възможността да вземе всички необходими решения и при тези условия считам, че това е правилно в съответствие с член 117 от Конституцията, правителството на Руската федерация в настоящия си състав подава оставка."

Медведев стана абсолютен рекордьор в съвременната руска история за времето, в което работи начело на кабинета - повече от седем години и осем месеца (2 808 дни от 8 май 2012 г.).

Настоящото правителство, председателствано от Медведев, е сформирано на 18 май 2018 г. Този състав включва 10 вицепремиери, включително един първи заместник министър-председател, и 22 министерства.