София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Правната комисия каза „ДА“ на 3 законопроекта за Изборния кодекс

Без ограничения за секции в страни от ЕС и „за“ квадратчето „Не подкрепям никого“

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Депутатите от правната комисия в Парламента одобриха 3 от 12-те законопроекта, внесени с промени в Изборния кодекс. Одобрените предложения са това на ГЕРБ, Реформаторския блок и т.нар. „Проект на компромиса“ между управляващата коалиция и подкрепящата ги партия на Патриотичния фронт.
Текстовете, приети от правната комисия, са свързани с падане тавана на секциите, разкривани в чужбина, но само в страни от Европейския съюз. „Зелена светлина“ е дадена и на спорното квадратче в бюлетината „Не подкрепям никого“, но с правилото вотът по него да се счита за действителен само за президентски и местни избори.
Компромисните варианти по тези точки, бяха постигнато на фона на заплахи за оттегляне от правителството или разваляне на коалицията. Текстовете трябва да бъдат гласувани от депутатите на днешното Пленарно заседание. Промените понесоха множество критики на опозицията, поради факта, че се правят броени седмици преди предстоящите избори.