Гледай
на живо

Православната църква чества Кръстовден!

Хиляди българи прекараха нощта на Кръстова гора

Православната църква чества Кръстовден! Православаната църква отбелязва един от най-големите християнски празници- Кръстовден, наричан още В... thumbnail text

Православаната църква отбелязва един от най-големите християнски празници- Кръстовден, наричан още Въздвижение на Светия кръст Господен.

Според древния обичай на този ден се прави водосвет и свещениците ръсят с кръст по домовете за благословение.

Църковното предание разказва как Света Елена - майката на император Константин Велики, се отправила към Светите места в Палестина, за да потърси гроба Господен, който два века по-рано бил затрупан от гонителите на християните. Усилията й се увенчали с успех. Намерени са били пещерата на гроба, както и три кръста. Кой от трите е Христовият кръст се разбрало, когато чрез докосване с един от тях бил възкресен наскоро починал човек. Частица от този животворящ кръст Елена изпратила на сина си в Константинопол, а самият кръст бил положен в главната Йерусалимска църква.

След време над пещерата на гроба Господен построяват храм, който съществува и до днес. Той е осветен тържествено на 14 септември 335 година. На този ден се събират хиляди поклонници. За да могат всички да видят Светия кръст, епископът го повдига или го \"въздвижва\" над главите на присъстващите. От това \"въздвижение\" получава своето име и празникът.

У нас хиляди българи всяка година в навечерието на празника пренощуват под открито небе в местността кКръстова гора, където се вярва, че е пренесен част от бижия кръст, а като доказателство за това вярващите представят факта, че върху всяко камъче на свещеното място има кръст. Християните пренощуват там с надежда най-съкровените им желания да се превърнат в реалност.

По традиция на Кръстовден се спазва и строг пост. Народният празник е свързан с края на летния и с началото на есенния селскостопански сезон. От Кръстовден или от Симеоновден (1 септември) може да започне сеитбата на зимните житни култури. На Кръстовден се \"осветява\" семето за посев. В някои райони на страната празникът е наречен гроздоберник, защото започва гроздоберът.

Имен ден днес празнуват Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана.