София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

"Правото“ е името на най-новата партия у нас

„От народа за народа“ е мотото, зад което застават учредителите й

7 годиниПолитика 27 Боряна Райчева

Желанието на хората, стана причина да създадем партия „Правото“, заяви учредителката на партията Мария Колева.

Учредяването и представянето на устава на новата партия беше направено днес в една от залите на Университета по архитектура, строителство и геодезия в София.

Партията ще следи основно за законността, спазването на законите и прилагането им еднакво за всички граждани, заяви Колева.

Всички партии до момента у нас имат една и съща програма. Обещават чудеса, а а всичко остава на хартия. Обещават съдебна реформа, социална политика, гарантиране на заетост, празни приказки, които нито една партия в Народното събрание не можа да постигне, коментира Колева.

Вместо иницииране на референдуми, всяко едно нещо предварително ще се обсъжда с българския гражданин и обществеността. Когато постигнем съгласие с хората, то техните предложения ще бъдат внасяни в парламента и ще направим всичко, за да бъдат гласувани, поясни учредителката.

Гражданите ще имат възможност да дават своите предложения на сайта на партията, който предстои да бъде създаден скоро. Освен това ще могат да поставят въпроси и да споделят проблеми.

Партия „Правото“ няма да участва самостоятелно на парламентарните избори, тъй като няма да успее с регистрацията, но лидерката заяви че биха участвали в коалиция с друга партия.

Ако все пак не участва на изборите, партията ще прави предложения за промяна в закони и ще ги предлага на парламента за гласуване, а ако предложенията им не бъдат приети, ще се възползват от гражданските си права, коментира Мария Колева.

По думите на Мария Колева, която по професия е адвокат, партията е създадена от народа и ще служи на него.