София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПРАЗНИЧНА ЛИТУРГИЯ В „СВ. АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ“

НАВЪРШВАТ СЕ 90 ГОДИНИ ОТ ОСВЕЩАВАНЕТО НА ХРАМ-ПАМЕТНИКА

9 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Навършват се 90 години от освещаването на храм-паметника „Св. Александър Невски“. По повод празника Патриарх Неофит отслужи света литургия.
Св. Александър Невски е роден през 1220 година. По време на неговото управление, шведският крал, с многобройна войска, се отправил на поход срещу Новгород. Княз Александър поел защитата на града си, като възложил всичките си надежди за победа на Бога. Новгородският княз с Божия помощ удържал славна победа, за която бил наречен "Невски", тъй като битката се състояла на р. Нева. На 44-годишна възраст Св. Александър Невски починал.
При посещение в Москва, църковната делегация, водена от Българския патриарх Максим, получи безценен дар ­ частица от мощите на Св. Александър Невски.
На 18 октомври 1998 година, след св. Литургия, с тържествено литийно шествие от Синодалната палата, богато украсената ракла с частицата от мощите на светеца беше пренесена и положена за поклонение в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", където се съхраняват и днес пред иконата на светеца върху иконостаса на храма.
В днешната литургия Негово светейшество Патриарх Неофит определи получаването на акта за собственост на храма като "жест на добра воля от страна на българската държава" и отправи молитва за благословия към Бога, за да може в единомислие, разбирателство и взаимна любов да се трудим за благото на нашето Отечество и българския народ.
На литургия присъстваха и председателят на НС Цецка Цачева, вицепремиерът Ивайло Калфин, кметът на София Йорданка Фандъкова, както и още много политици и миряни.