София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Празнуваме Деня на Съветската армия

Десетки хора изразиха почитта си

6 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

Въпреки минусовите температури и ветровитото време, десетки хора дойдоха днес с цвете в ръка пред Паметника на съветската армия. 
 
На 23 февруари се отбелязва Денят на Съветската армия. Датата не е избрана случайно. Смята се, че  нея през 1918 година младите червени отряди  разбиват немските войски при Псков и Нарва. Всъщност, нито в немските, нито в руските архиви датата фигурира като такава, на която са се провели сражения, но за  по-малко от 20 години  митът успял да се наложи и по време на Втората световна война 23 февруари масово се отбелязва именно като деня на първите победи на Червена армия над германците.  По-малко известен факт е, че в Русия 23-ти февруари се отбелязва и като Ден на мъжа.
 
За първа година тържествата в София бяха открити със салютни изстрели. Освен гражданите цветя пред паметника поднесоха и представители на политически партии, както и руският посланик в България, който уважи празника лично.
За да поднесат  венци и цветя на събитието бяха дошли и ученици от Българска асоциация“Витязи -Хан Аспарух“  от Пазарджик.