София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Празнуваме Гергьовден

1000 военни и 50 танкове в центъра на София за празника

пропускане
5 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

На днешния 6 май почитаме паметта на почитаме свети великомъченик Георги Победоносец.
 
Светецът е един от най-почитаните мъченици за Христовата вяра в Източноправославната църква.
 
В народните вярвания  Св. Георги представян като  покровител на стадата и овчарите, а от III век и на войската.
 
В България над 170 000 души носят името Георги. Проучванията показват, че през последните години Георгевците изпреварват дори Ивановците, смятани доскоро за първенци в тази класация.
 
Заради смелостта си, у нас св. Георги се почита и като закрилник на българската армия. Всяка година в Деня на храбростта се провежда традиционния  Герьовски парад, в рамките на който се освещават бойните знамена и се показва военната мощ на страната.
 
Тази година по време на парада над 1000 военни ще излязат в центъра на София. Ще бъдат показани и над 50 танкове, бронетранспортьори, гаубици и колекционерски ретро машини от Втората световна война.
 
Парадът ще се проведе около храм-паметника "Александър Невски". Ще има и специално паркирана техника, в която децата ще могат да влязат.
 
Кулминацията на събитието ще бъде демонстрацията на авиацията. Ако няма гръмотевични бури, парадът в небето ще поведе хеликоптер Ми-24. 
 
През целия ден достъпът до Националния военноисторически музей ще бъде напълно безплатен за посетителите. Там желаещите ще могат да разгледат и изложбата  „На борда на флотската история“,  посветена на 140-ата годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България.