Гледай
на живо

Празнуваме Никулден

Професионален празник имат банкерите

Празнуваме Никулден Православните християни празнуват днес Никулден, в чест на Св. Николай Мирликийски Чудитворец, който... thumbnail text

Православните християни празнуват днес Никулден, в чест на Св. Николай Мирликийски Чудитворец, който е покровител на моретата, езерата, реките, моряците, рибарите, на семейството и рода. На Никулден празнуват също банките и банкерите.

Николай Мирликийски е роден през 3-и век в Патара, днешна Мала Азия. През целия си живот Свети Николай помагал на страдащите, защитавал невинните, укрепвал слабите със словото на истината и вярата.

Според народните вярвания светецът причинява бурите и ураганите в морето, и затова на Никулден всички гемии спират да се движат. Вярва се, че именно Свети Никола носи първия сняг - падащ от дългата му бяла брада, а най-често бялата снежна зима пристига именно след 6 декември.

На този ден цялото семейство се събира край празничната трапеза, на която задължително се поднася специално ястие - рибник, приготвено от прясна риба, най-често шаран, като курбан за преживяно нещастие, избегната беда или просто за здраве и благополучие на къщата.

А ето защо ядем риба на Никулден. В град Патара имало един заможен и уважаван гражданин. Той имал за женене три дъщери, но ненадейно се разорил и нямал възможност да вдигне сватба. Същата нощ той подхвърлил една голяма кесия с жълтици в къщата на мъжа.

Това станало и когато дошъл ред на втората дъщеря. Бащата не можел да повярва на случващото се и помолил Бог да му покаже кой е този добродетел. Скоро желанието му било изпълнено.

В една тъмна нощ през прозореца влетяла трета кесия със злато. Стопанинът догонил сянката и познал Св. Николай. Паднал в краката му и му благодарил, че му е помогнал в трудните моменти.

По-късно разореният баща станал рибар и при всяка хваната риба, целувайки я, казвал:"На Свети Николай Чудотворец!" Оттогава насам на 6 декември ядем риба и по-точно шаран, символизиращ силата и добротата.

Имен ден празнуват Никола, Николай, Николина, Ненка, Нино.