София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПРЕД РУСКО-ТУРСКА ВОЙНА ЛИ СМЕ?

АНДРЕЙ РАЙЧЕВ И АТАНАС МЕРДЖАНОВ ЗА ИНЦИДЕНТА СЪС САМОЛЕТА

8 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Конфликтът между Русия и Турция вече е налице. Това заяви зам.-председателят на парламентарната група на БСП – Атанас Мерджанов в предаването „Резонанс“ по ТВ Евроком. Политикът изрази надежда, че България ще избегне прага на третата световна война, пред който са изправени страните. Мерджанов допълни, че разчита на висшето дипломатично ниво, което до момента показва Русия със своята сдържаност. Като пример той даде реакцията на външния министър Сергей Лавров, от която се вижда, че Русия запазва хладнокръвния тон, но търси разумния път към разрешаване на конфликта с Турция.
Мерджанов заяви, че по разнопосочните световни реакции може да се съди за напрегнатата обстановка между обвързаните с военни действия в Сирия държави. Позицията на БСП по инцидента със сваления самолет, е извършването на безпристрастно разследване на случилото се, тъй като към момента информацията, подадена от Русия и Турция по отделно, е твърде противоречива.
Социологът Андрей Райчев заяви, че основните въпроси, поставени след свалянето на руската машина, са дали САЩ са били наясно предварително с действията на Турция и каква ще бъде реакцията на Кремъл. Според Райчев действията на Анкара са независими и самостоятелни. Причината за подобни инциденти е именно Сирия и конфликтът в страната.
По думите на Райчев, проблемът не е в противопоставянето на терористичната групировка Ислямска държава. Участниците в заплетения пъзел са много и ние трябва да си зададем въпроса кой е нашият съюзник в Запада и какви са нашите цели там. Според Райчев ако Европа иска да победи ИД, възможностите са две – коалиция с Иран или с кюрдите. Но веднага след това идва въпросът - къде остават Турция и Саудитска Арабия? Според него има гигантско и здраво оплитане между деситилетни съюзници. По думи на социолога създаването на газопровода „Турски поток“ след случилото се със сваления самолет, е невъзможно. Въпреки това стратегията на Турция не е обединение на силите срещу тероризма, а еднолична арабска власт на континента.