София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Пред закриване е болница във Враца

Няма право да работи без лаборатория

6 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

След като Специализираната болница за инвазивна кардиология „Медика Кор“ напусна Враца, МБАЛ „Христо Ботев“ от месеци има сериозни затруднения поради липса на пари и напускащи специалисти, сега поредно здравно заведение е заплашено да затвори врати завинаги – МБАЛ „Вива Медика“, съобщава Дарик радио Враца.

Болницата практически е спряла да приема пациенти след като лабораторията, която трябвало да заработи на нейна територия, получила отказ за регистрация от РЗИ Враца. От „Вива Медика“ обаче смятат, че има нарушение на правилата и затова са изпратили писма за съдействие до президента, министър председателя, председателя на комисията по здравеопазване към НС и още 27 отговорни лица и институции.

Веднага на писмото са отговорили от администрациите на президента Румен Радев и на Министерски съвет. От там са изпратили писма до Министерството на здравеопазването и лично до министър Ананиев, с които се иска проверка на случая с отказа за регистрация на втората база на лабораторията на МЦ „Св.Ана“ на територията на МБАЛ „Вива Медика“ във Враца. С проблема на болницата е запознат и омбудсмана на републиката Мая Манолова, която е поискала и лична среща с ръководството на „Вива Медика“, съобщи медицинския директор д-р Соня Съботинова. По думите й Мая Манолова също се е ангажирала с проверка на законността на действията на РЗИ Враца

Докато съдът се произнесе обаче може вече и да е късно, защото през май върви договарянето със Здравната каса – ако няма лаборатория болницата фактически няма да има право да работи по клинични пътеки.

„Ние искаме само да продължим да работим докато изтече договорът за наем на помещенията с МБАЛ „Христо Ботев“ и тогава ще се преместим. Но ако нямаме договор с касата – практически спираме всякаква дейност.“ коментира директорът на здравното заведение д-р Соня Съботинова.

В МБАЛ „Вива Медика“ има четири отделения. В здравното заведение работят едни от най-уважаваните и опитни хирурзи в областта. Само миналата година са лекувани над 3 200 пациенти.
Сега при това положение 47 човека специалисти остават без работа.