София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Предизвикателство е секторът тютюн да стане жизнеспособен“

Министърът на земеделието пред камерата на Евроком

пропускане
5 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

България се надява чуждестранните преработватели да спасят тютюнопроизводство. Това стана ясно на срещата на министъра на земеделието с топмениджмънта на световните брандове на цигари.

Според нея Министерството на земеделието е помогнала за борба с контрабандата и незаконната търговия на цигари: „На всички бе обяснено, мисля, че преди няколко дни, че сме с най-добрите показатели по отношение на борбата с контрабандата. Което бе заявено тук и от сектора“.

Според земеделския министър, най-голямото предизвикателство пред сектора е да стане жизнеспособен. „И така настроенията, политиката на тютюнопроизводството. От обхвата на общата селскостопанска политика той е на практика изключен. Остава с едно базово подпомагане, което наистина особено за дребните производители е крайно недостатъчно. Така че, това е най-голямото предизвикателство. Пазарът какво равновесие ще намери. Така че, да се запази поминък там, където на практика няма алтернативи. И в същото време да отговори на пазарните изисквания“, каза Десислава Танева.

Национална Асоциация на тютюнопроизводителите и световните производители се оплакаха, че секторът се свива заради политиката на Европейския съюз. Много български фермери и работници рискуват да загубят поминъка си.

Риск винаги има, по простата причина, че икономиката е в частни ръце в България. И то вече доста години след 1989 година. И този риск на практика се управлява от самия собственик. От самия стопанин. Рискът за сектор тютюнопроизводство той е особено голям.

Според Десислава Танева България има ограничени възможности за подкрепа на тютюнопроизводителите. „Истината е, че колкото са по-високи доходите в една страна, толкова секторът на тютюнопроизводството е по-незначителен от общата селскостопанска дейност, която една страна има“, каза още министърът.

Автор: Николай Марченко

Оператор: Стефан Тодоров