София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Предотвратиха продажба на момиче в Бургас

Ромско семейство се опита да изтъргува дъщеря си за проститутка във Франция

5 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Служители на община Бургас пресякоха опит за продажба на момиче зад граница, съобщи Би Ти Ви. Момичето е 14-годишно и според информация на община Бургас е трябвало да бъде изтъргувано за проститутка във Франция.

Случаят започва да се разплита минталата седмица, когато ромско сеемейство от кв. "Акациите"отива в община "Меден рудник", за да вади нов акт за раждане на дъщеря си, тъй като оригиналният бил изгубен. Такъв документ обаче е необходим при издаване на други важни документи за пътуване в чужбина и доказване на родителски права.

В един момент поведението на ромите се сторило подозрително на служителите на отдела за административно обслужване на гражданите. Те използвали кратката пауза, когато детето останало само, и го попитали за какво им е необходим актът за раждане.

Момичето им споделило, че ще бъде изведено насила в чужбина и помолило за помощ общинарите. 
След като е уведомена заа подготвяното престъпление, директорът на ЦАУ „Възраждане“ Магдалена Манолова начаса подава сигнал в местното РПУ.

Пред полицаите тя обяснила, че се налага да се действа светкавично, за да не могат участниците в схемата да разберат, че са разкрити. За да не събуди подозренията на ромската фамилия, тя се опитвала да ги задържи в общината.За щастие разследващите екипи пристигнали за по-малко от 10 минути.

При полицейската акция са задържани няколко души, по случая е образувано досъдебно производство.