София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Предписания за неизправности са издадени за язовири в Северозапада

ДАМТН проведе срещи с областни управители

7 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Язовирите в Северозападна България имат издадени 154 предписания за отстраняване на несъответствия, като около половината от тях са свързани с технически неизправности.

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор инициира срещи с областните управители на Враца, Монтана и Видин.

Много натрупани проблеми има на язовирите на територията на общините Хайредин, Борован и Криводол, които са от каскаден тип. От началото на годината инспектори на ДАМТН са проверили всичките 91 водоеми в района, като са дадени 56 предписания по техническата документация и 54 за безопасната им техническата експлоатация.

На територията на област Монтана е тревожно състоянието на язовир Мишковец, който е собственост на община Берковица. На язовира са правени съвместни проверки на инспекторите на държавната агенция и областната управа, но все още липсват предприети мерки за отстраняване на техническите му неизправности. Не се спазва и направеното предписание за поддържане на достатъчен свободен обем. Като цяло състоянието на водоемите на територията на областта е добро.

Видин е областта с най-малко констатирани нарушения при проверките на язовирите на нейната територия. На територията на областта има 37 язовира. При проверките са дадени 16 предписания по безопасната им техническа експлоатация. Най-често даваното предписание е свързано с привеждането на документацията от експлоатацията на малките язовирни стени и на съоръженията в съответствие с изискванията.