София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Председатеят на ЕК отхвърли Негреску за еврокомисар

Мотивът – не е спазена процедурата

пропускане
4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е отхвърлила кандидатурата на Виктор Негреску за еврокомисар.

Но източници от Брюксел казаха във вторник вечерта, че третото предложение на румънското правителство за поста на еврокомисар Виктор Негреску е "неприемливо", тъй като номинацията не е направена след консултации и със съгласието на президента на Румъния.

Говорителят на преходния екип на избрания президент на ЕК Урсула фон дер Лайен потвърди във вторник, че е получено писмо от правителството на румънския надзирател с нова номинация за еврокомисар, но посочи, че новият избор не е подкрепен от президента на Румъния.

"Предвид предизвикателствата и възможностите, които предстоят, в наш общ интерес е Европа да върви напред без по-нататъшно забавяне", заяви служител, близък до екипа на фон дер Лайен.

"Който и да е румънският кандидат, той или тя трябва да бъде съгласуван с избрания президент, за да може да събере необходимата подкрепа на Европейския парламент. Предвид институционалната ситуация в Румъния, предложеният кандидат трябва да бъде приемлив за всички големи партии. Европа сега чака Румъния ", заяви цитираният чиновник.

Все още не е ясно дали Великобритания трябва да излъчи свой кандидат за еврокомисар, след като вчера чрез писмена процедура страните-членки на ЕС приеха гъвкаво удължаване на Брекзит до 31-ви януари догодина.
В момента правните служби на ЕС се опитват да дадат становище по въпроса.