София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Предсрочни избори в Гърция след провала на Ципрас

"Но окончателната присъда винаги принадлежи на народа"

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Гръцкият премиер Алексис Ципрас съобщи в нощта на понеделник, че в страната ще се проведат предсрочни парламентарни избори. Това съобщи ръководителят на правителството, след като управляващата партия, водена от Коалицията на радикалните леви сили (СИРИЗА), загуби с около 9% от популярността на основната опозиционна партия, Нова демокрация, на изборите за Европейски парламент, проведени в неделя. В същото време в неделя се проведе първият кръг от избори за кметове на градове, областни управители и членове на общински и регионални съвети. Вторият тур ще се проведе на 2 юни.
"Веднага след втория тур на изборите за местни органи, ще помоля президента на Гърция незабавно да обяви националните избори", заяви Ципрас на специално обръщение към нацията.
Главата на правителството има право да свика предсрочни парламентарни избори, но формално моли държавния глава да ги обяви. След реформата от 1986 г. президентът е церемониална фигура и пълнотата на политическата власт е прехвърлена на премиера на страната.
Министър-председателят отбеляза, че в продължение на четири години правителството е преодоляло безпрецедентните трудности, противопоставяйки се на прилива.
-Но винаги с оръжия като достойнство, честност и подкрепа на гръцкия народ - подчерта Ципрас. „Ние извадихме страната от палките на меморандумите [с международни кредитори за финансова помощ в замяна на мерки за строги икономии], най-накрая успяхме твърдо да се изправим на крака и веднага щом въздъхнахме [свободно], представихме план за бъдещето на гръцкия народ <. ..> на нашата родина. План за подпомагане на много [бедните], план за възстановяване на гръцката икономика ", - каза премиерът.
Според него правителството "смело е помолило хората да подкрепят този план, мерки за облекчаване на положението на хората в процеса на възстановяване на страната". "За да не ги оспори никой. Така че тези, които чакат момента в страната и чужбина, не могат да отменят тези мерки, да отнемат жертвите и плодовете на упоритата работа на гръцкия народ", подчерта премиерът.
"Резултатът от настоящите избори, въпреки факта, че позицията на партия СИРИЗА като основен участник в политическата борба се увеличава, не отговаря на нашите очаквания. Няма да пренебрегна техния резултат, никога не съм го правил, няма да го направя и сега - каза Ципрас.
"Но окончателната присъда винаги принадлежи на народа", подчерта премиерът, като добави, че няма да се откаже от борбата за равенство, солидарност и социална справедливост.