Гледай
на живо
Vox Populi

Предсрочни парламентарни избори в Беларус

Избирателната активност в страната е висока

В Беларус днес се произвеждат предсрочни избори за членове на долната камара на парламента. Те бяха насрочени с указ на президента Александър Лукашенко от 5 август 2019 г.

Избирателите трябва да решат между шестима кандидати за депутатски мандат: четирима от тях са кандидати за депутати от партии (Либерално-демократична партия, Партия справедлив свят, Обединена гражданска партия, Беларуска социалдемократическа партия Грамада), двама безпартийни включително една жена.

Избирателната активност при избора на депутати на Камарата на представителите (долната камара) на Народното събрание на Беларус до 09:00 часа (съвпада с московското време) възлиза на 37,14% от избирателите. Това съобщи ръководителят на Централната избирателна комисия на Беларус Лидия Ермошина.

Ермошина поясни, че на изборите гласуват 513 кандидати, които кандидатстват за 110 места в долната камара на парламента. Тя припомни, че преди това са били регистрирани 562 кандидати. Редица кандидати бяха отписани за различни нарушения, 34 кандидати „доброволно се оттеглиха от кандидатурата си“, каза ръководителят на ЦИК.

Гражданите трябва да изберат 110 депутати в Камарата на представителите (долната камара) на Народното събрание. 513 кандидати от 560 първоначално регистрирани кандидати за места в парламента. От 12 до 16 ноември в републиката се проведе предсрочно гласуване. През това време избирателната активност е била над 35,77%. Тази цифра надвишава избирателната активност на предсрочните парламентарни избори през 2016 г. (31,29%).

В Беларус има повече от 6,8 милиона избиратели. Повече от 1000 международни наблюдатели са акредитирани за тези избори. Избирателните секции ще се затворят в 20:00 местно време.