София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Предстои Витоша Зимен фест край хижа Алеко

Събитието е посветено на Международния ден на снега

пропускане
5 годиниРазвлечение 4 Боряна Райчева

Организаторите на София - Европейска столица на спорта дадоха старта на тазгодишната програма от активности за 2019-а с Витоша зимен фест тази неделя край хижа Алеко.

„Прогнозите за петък и събота са за обилен снеговалеж, вятър и мъгла и поради тази причина решихме да отложим с един ден Феста и той ще се състои в неделя, когато синоптиците обещават повече слънце и синьо небе. За четвърта поредна година София – евростолица на спорта организира този спортен празник и целта ни е да видим повече хора в планината, на чист въздух сред природата. Тази година в календара от събития сме предридили близо 20 активности в и около Витоша за да имат столичани и гостите на града повече възможности за активен живот, спорт и туризъм,“ заяви на пресконференцията днес Анатоли Илиев – организационен секретар на София – евростолица на спорта.

Тази година програмата отново включва две уникални атракции. Планинско колоездене – зимно спускане за време ще се организира за трети път в България, след като дебютът му за страната бе на Витоша зимен фест през 2017 г.. Шоуто в планината сега ще започне точно в 11.30 ч. със старт на плаца през х. Алеко, трасето ще е дълго 800 метра с множество виражи, скокчета и възможности за трикове, а финалът е пред долна станция на Романския лифт. Организаторите обещават много емоции и екшън по време на атрактивното състезание край х. Алеко.

Тази година решихме да направим състезание между училищата, които ще имат по 10 представители в паралелния слалом. Благодаря на организаторите, че ще има толкова много награди за децата. Тъжно ми е обаче, че Витоша си остава нашата голяма мъка. Много ни тежи и пречи в работата с децата липсата на достатъчно съоръжения – писти, лифтове, влекчета, места, където малчуганите да се учат на ски и борд сред чистия въздух в планината,“ каза на пресконференцията Марина Тепавичарова, председател на Сдружението на Витошките ски и борд училища.

 „Благодарим на г-жа Фандъкова за усилията да подобри достъпа до Витоша напоследък, но проблемите са много и опират до много различни институции. Всеки ден в планината има между 800 и 1000 деца. Те се нуждаят от нормални условия, а ние не можем да им ги подсигурим поради липса на инфраструктура. Нужни са лифтове, системи за изкуствен сняг, водни резервоари, детски влекчета. А за направата им има законодателни спънки. Проблемите са известни от години и дано най-накрая се решат,“ каза още Иво Рангелов от дружество "Мотен" спорт.ю

ПРЕДВАРИТЕЛНА ПРОГРАМА:
10.00 – 11.00 ч. Записване на участниците – регистрация пред хижата
10.30 – 12.00 ч. Ски-алпинизъм
10.30 – 12.00 ч. Ски-бягане за Купа „Витоша“ на писта Универсиада
11.00 – 11.30 ч. Алпийски ски – паралелен слалом
11.30 – 12.15 ч. Спускане с колела по сняг за време
12.12 – 12.45 ч. Ски-бягане за любители на писта „Универсиада“
13.00 – 13.30 ч. Награждаване на призьорите, викторина с награди и закриване


Всеки участник ще може да ползва в неделя кабинковия лифт от Симеоново до х. Алеко срещу лифт карта на цена 1 лв. и депозит 5 лв., качването трябва да е до 10.30 ч. от долна станция.

Очакванията за снеговалеж, вятър и мъгла тази събота изместват четвъртото издание на спортния празник Витоша зимен фест и той ще се проведе в неделя край хижа Алеко, разкриха организаторите на събитието на пресконференция днес.