София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Предстоят масови протести в Киев заради срещата на "Нормандската четворка"

Хиляди са обявили тяхното участие в демонстрациите

4 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Няколко масови протеста, включително митинг на три опозиционни формации, са планирани в центъра на Киев в деня на срещата на върха на Нормандската четворка (Русия, Германия, Франция, Украйна) в Париж. Това съобщи първият заместник-министър на вътрешните работи на Украйна Сергей Яровой.

"На 8 и 9 декември в центъра на Киев ще се проведат пет протеста с декларирано участие на няколко десетки хиляди хора. Мястото на митингите ще бъде патрулирано от 3 хиляди служители на реда", цитира украинската агенция УНИАН, цитирана от него.

Ръководството на Националната полиция призова участниците в планираните действия да спазват законовите изисквания.

"Проведохме поредица от срещи с организаторите на тези акции. Нашата позиция е, че те не трябва да преминават границата на закона. Ситуационният център на МВР е разположен денонощно. Ще наблюдаваме ситуацията и бързо ще вземаме решения", каза Яровой.

Срещата на върха в Нормандия е предвидена за 9 декември в Париж. Лидерите на три украински партии - „Европейска солидарност“, „Отечество“ и „Гласове“ призоваха гражданите и обществените организации да излязат на 8 декември, за да призоват властите да не нарушават „червените линии“ по време на срещата на лидерите на „Нормандската четворка“. Те са сигурни, че властите не трябва да допускат никакви компромиси по отношение на европейския и евроатлантическия курс на страната, както и по отношение на „дезакупацията и завръщането на Крим“. В допълнение, лидерите на опозиционните партии нарекоха "червената линия" изборите в неконтролирани територии в Донбас до "изпълнение на условията за сигурност и деокупация". Партийните лидери също предупредиха властите.