София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Предупреждения за опасно време в цялата страна

Има опасност от преливане на язовири и реки

пропускане
5 годиниОбщество 10 Боряна Райчева

В почти цялата страна са обявени оранжев и жълт код за интензивни валежи от дъжд и мокър сняг. 6 области на Южна България са с оранжев код за интензивни валежи. Това са областите Благоевградска, Пловдивска, Пазарджишка, Смолянска, Кърджалийска и Хасковска. Очакваните количества за денонощието са около 30-50 л/кв. м. В планините новата снежна покривка е над 50 см. По много от пътищата са въведени ограничения за шофьорите. Има предупреждение за виелици и навявания.
Заради усложнената зимна обстановка в Смолянска област се следят язовирите и се изпуска контролирано вода. Нивото на водата на язовир Пловдивци се покачва с 20 см на всеки час, но е започнало контролирано изпускане на водите още от преди два дни. Ситуацията се следи от властите и има готовност за изпускане на язовира.

Областният управител на Смолянска област Недялко Славов изрази притеснение от свличане на земна маса в язовира в Златоград, което може да предизвика екстремна вълна. „Основно проблеми може да има в центъра на града“, каза пред бТВ Славов. Той изрази надежда това да не се случи, но заяви, че има готовност за издигане на пясъчни диги, ако се наложи.

В разчистването на планинските проходи се включи и техника на армията. Активизирали са се свлачища, повишени са нивата на язовири и реки.

В резултат на падналите и продължаващи валежи от сняг лавинната обстановка във високите части на големите планини се усложнява. Най-сериозна е тя в Пирин, където степента на лавинна опасност е значителна, поради това че там е паднал най-много сняг – 60 см снежна покривка, придружен със силен вятър, на места променящ посоката си.

Подобна е картината и в Родопите, където снегът е по-влажен поради географските особености. Най-опасен е северният стръмен участък между върховете Орфей и Перелик.

В останалите планини обстановката за сега е по-спокойна поради значително по-малкото количество нов сняг.

ПСС към БЧК препоръчва движение само по зимна маркировка.