София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Старт на търговските преговори между САЩ и Китай

Американска делегация пристигна в Пекин

6 годиниИкономика 3 Боряна Райчева

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че американска делегация пристигна в Китай за разговори относно търговията и отбеляза, че очаква по-нататъшна работа с китайския президент Си Дзипин по този въпрос, предаде РИА Новости.

"Нашият велик отбор е в Китай, където се опитват да се споразумеят за общи  „правила на играта" в търговията.  Очаквам, че скоро ще се срещнем с председателя на Китай Си Дзипин.  Ние винаги ще бъдем в добри (отлични) отношения!", пише американският лидер в своя Twitter .

Разговорите между САЩ и Китай за търговия ще се проведат в Пекин на 3 и 4 май. По-рано бе съобщено, че американската делегация ще включва министъра на финансите, министъра на търговията, търговски представител с ранг на министър, асистенти на американския президент,  както и посланикът на САЩ в Китай. Делегация на Китай е водена от китайския премиер Лиу Той.

Това са първите разговори, които страните ще проведат след началото на търговския конфликт поради американските вносни мита върху стомана и алуминий, както и заплахите на Вашингтон за налагане на мита върху китайски стоки, възлизащи на около 150 милиарда долара внос от САЩ годишно.