София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Прекратиха делото за конфискация на имущество срещу Христо Бисеров

КПКОНПИ ще плати над 50 000 лева на него и семейството му

пропускане
5 годиниПравосъдие 17 Боряна Райчева

Софийският апелативен съд (САС) прекрати делото за конфискация срещу Христо Бисеров и семейството му, след като
Софийският апелативен съд прекрати делото срещу бившия депутат от ДПС Христо Бисеров за конфискация на имущество за близо 2 млн. лв. Съдът прие, че гласуваните от парламента спешни законодателни промени, с които изрично се регламентира, че гражданската конфискация не е обвързана с наказателното дело, противоречат на правото на Европейския съюз (ЕС).
Бисеров вече беше оправдан за данъчни и валутни престъпления, а прокуратурата не го обвини в пране на пари. До прекратяване на редица дела се стигна след определение на Върховния касационен съд, според което конфискацията е недопустима след прекратяване на наказателното производство.
Председателят на САС Даниела Дончева е председател на състава и докладчик по делото срещу Бисеров, съпругата му Мария и доведения му син Ивайло Главинков.
В определението си тя пише, че промяната в Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество и в нея беше записано, че и доказано невинни могат да бъдат обект на подобно производство. Това обаче противоречи на Директива 2014/42/ЕС за обезпечаване и конфискация на средства и облаги от престъпна дейност в Европейския съюз.
Затова съдът е решил да приложи директно директивата, която има преимущество пред националното право, а в нея се казва, че „конфискация означава окончателно отнемане на имущество, постановено от съд във връзка с престъпление“. В случая с Бисеров пък престъпление няма.