София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ПРЕКРАТИХА ТЪРСЕНЕТО НА ОСТАНКИ ОТ „ЕЪРЕЙША“

ПРЕУСТАНОВИХА ОПЕРАЦИЯТА ПО ИЗВАЖДАНЕ НА САМОЛЕТА

9 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Операцията в Яванско море по изваждането на катастрофиралия през декември миналата година самолет на компания „ЕърЕйша“ приключи, предаде АФП.

От индонезийската армия изтеглиха всички сили от района. По думите на оглавилия спасителната акция контраадмирал Видодо, причина за спиране на операцията, са крайно лошите метеорологични условия, при които тя се извършва. Той подчерта, че корпусът на самолета се е разпаднал на няколко части, което допълнително затруднява работата на службите. Видодо поднесе извинения на семействата на жертвите и заяви, че е направено всичко възможно, за да се постигне максимален резултат в спасителната акция.
Индонезийските спецчасти извадиха общо 62 тела на загинали при катастрофата с еърбъса, в който пътуваха 162-ма души.
Очаква се в близките дни Индонезия да изпрати предварителен доклад с причините за катастрофата в Международната организация за гражданска авиация. Основните версии са за човешка грешка или техническа повреда в самолета. От индонезийската комисия по сигурността в транспорта обявиха, че в доклада няма да бъдат излагани данни, получени от „черните кутии“ на летателния апарат. Според следовател от комисията – Нуркахио Утомо на записите не са се чули гласове на външни лица, извън пилотите, нито звук от стрелба или взрив, които да говорят за терористична атака или заплаха над командосите на самолета.