София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

„Премиерът да знае - властта няма да ни вземе спорта“

Състезателят Димитър Илиев пред Евроком за протеста на Федерацията по автомобилен спорт

пропускане
5 годиниСпортни 9 Боряна Райчева

Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС) протестира днес под прозорците на Министерския съвет. Автомобилните състезатели паркираха спортните си автомобили и ремаркета със стезателни коли на бул. “Дондуков“ и на бул. „Цар Освободител“.

Един от състезателите едва не попречи на кортежа на министър-председателя да завие към Министерски съвет, заради което се наложи да дава обяснения на пътна полиция. 

Димитър Илиев е известен бивш състезател и един от организаторите на протеста, призовал шофьорите да идват на жълтите павета в своя Фейсбук.

„На премиера Бойко Борисов бих му казал, че не могат да ни вземат спорта и правото да се сътезаваме“, каза пред камера на телевизия Евроком Димитър Илиев.

Поводът за протестната акция е отнетият лиценз на БФАС от страна на Министерството на младежта и спорта на 18 април 2019 г.

От асоциацията имат претенции към Съюза на българските автомобилисти (СБА), който без затруднения е получил лиценз за собствената си организация Автомобилна федерация на България (АФБ).

„Протестираме, защото тези хора нямат нито един час опит в провеждането на спортни състезания – Съюзът на българските автомобилисти съществува от времето на другаря Тодор Живков“, каза Илиев.

БФАС са подали жалба във Върховния административен съд Закон за физическото възпитание и спорта (ЗФВС). Промените са внесени от депутати на ГЕРБ.

„Ще продължаваме да си търсим правата по съдебен път“, каза той.

Според него правото да спортуват на БФАС е откраднато, чрез ловките и добре изпитани схеми на номенклатурчици. „Те дейсттват като наследници на Държавна сигурност“, каза спортният състезател.

Колегите му твърдят, че целта на СБА и Министерството на спорта е да придобият контрол върху автомобилните състезания в България.

„Смятам, че министърът на спорта е подведен от Съюза на българските автомобилисти и техния председател инженер Емил Панчев“, обясни още Илиев.

„Много хора си мислят, че ние просто караме коли и това не е спорт, че сме там да търкаме гуми и да вдигаме прах. Сега е моментът да заявя, че ние сме спортисти, нашият спорт се играе с най-сложния уред, и често рискуваме живота си! Не чакаме да ни кажат браво, не“, писа бившият състезател в своя Фейсбук.

Вижте повече във видеото 

Автор: Николай Марченко

Оператор: Стефан Тодоров